Budapest Girl Geek Dinners

Egyre kevesebb nőt foglalkoztat a technológia világa

Posted on: 03/14/2011


Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnökének védnöksége alatt szervez konferenciát a nők tudományban és műszaki életben betöltött szerepéről és helyzetéről az Európai Bizottság a Magyar Tudományos Akadémiával, a Nemzeti Innovációs Hivatallal és a European Center for Women and Technology civil szervezettel együttműködésben.

A Nemzetközi Nőnap alkalmából március 7-8-án tartott Women in Science, Innovation and Technology in the Digital Age néven futó konferencia egyik fő témája a nőknek a technológia, innováció és tudomány világában betöltött szerepe volt. A nemzetközi és hazai statisztikák azt mutatják, hogy egyre kevesebb nő választ magának mérnöki, informatikai vagy műszaki tudományos pályát, és arányuk ezeken a területeken már olyannyira alacsony lett, amely aggodalommal töltheti el nemcsak a kormányzatokat, hanem az iparág kisebb és nagyobb szereplőit is.

Világos, hogy a probléma megoldásában a cégeknek is szerepet kell vállalniuk. Fontos, hogy aktívan hozzájáruljanak ahhoz, hogy a nők lehetőleg már gyermekkorukban megismerkedhessenek a technika és a tudomány világával, hogy az ezekhez a területekhez kötődő életpályák később reális lehetőségként jelenjenek meg előttük.

Az e-készségeknek egyre nagyobb szerepe van a munkavállalók elhelyezkedési esélyeiben – többek között erre a következtetésre jutott a Washingtoni Egyetem egyik kutatása is, amelyben 375 bevándorló és 155 Európában született nőnek – köztük magyarországiaknak – tettek fel kérdéseket iskolázottságukkal és munkájukkal kapcsolatban. A tanulmányból kiderült, hogy a megkérdezettek hozzávetőleg egyötöde egyáltalán nincs a digitális írástudáshoz szükséges alapvető ismeretek birtokában.

A kutatók nem találtak egyértelmű kapcsolatot a bevándorló nők iskolázottsága és elhelyezkedési esélyeik között – ennek fő oka valószínűleg az, hogy az őket befogadó államok és az ott működő vállalatok nem, vagy csak részben ismerik el végzettségüket. Az infokommunikációs készségek megléte viszont fontos tényező – azok esetében, akik ilyen jellegű tudással nem rendelkeznek, szignifikánsan magasabb volt a munkanélküliség.

Forrás: sg.hu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Budapest Girl Geek Dinners

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Flickr Photos

Advertisements
%d bloggers like this: